13 Eylül 2016 Salı

NEYSE

Neyse kelimesi kimi zaman söylenmek istenmeyen, söylenmesi acı veren cümleler yerine kullanılan bir kelime.

Tek bir kelime tüm manayı anlatır aslında.Bazen ne söylesen bi halta yaramaz,ne söyleyeceğinin de önemi kalmaz.Söyleyemediğin şeyler sadece içinden geçmekle yetinir ve içinde  patlamasına izin verirsin.Tüm bunları yaşarken insan söyleyecek doğru bir söz bulamıyor,bulsa bile bir şeyleri yoluna koyabileceğine inanmıyorsa işte bu noktada “neyse” demek geliyor içinden.

Bir nevi içine atma,cümleleri içine gömme sözcüğüSözcükleri öyle gömüyor ki bazen kelime öğütücü demek geliyor içimden.Kendinden önce gelen ne varsa un ufak edip, tanınmaz hale getirebiliyor. Öyle de yetenekli.

Neyse sözcüğüne sanki olumsuz yaklaştım ama aynı zamanda en sevdiğim kelimelerden birisidir, şimdi ''kelime de sevilir mi yahu? '' diyebilirsiniz ama hem böylesine tripli, hem konuyu kapatalım temalı, hem de tatlıya bağlama amacı güden bir başka kelime daha nerede görülmüştür?

Neyse ,olan oldu artık yapılacak bir şey kalmaması durumudur .Ok yaydan fırladı,atı alan Üsküdarı geçti,geçti Borun pazarı da denilebilir. 

Çaresizlik belirten bir kelime değil bence "neyse". olanlara kör kalmanın sonunda başa gelen felakette dahi sorumluluğunu inkar etmeye devam edenin kaya kadar sert cahilliğinin ifadesi. Olanı oluşu içinde algılamak için gereken çabaya cahil kalan, sadece ne olduğunu bilir, sonundakini görür, başına gelenlerle yaşar devamlı. oldukça tehlikeli bir kapanım var neysenin olan oldu anlamında…

Neyse! 
Her ne ise. '...uzatacak ne var, insan 'neyse' demeye başladığında, 'ne sabahtır bu mavilik ne akşam'


Neyse.
Belki de başka hiçbir şey dememek. Attila İlhan'ın dediği gibi: "insan bir akşamüstü ansızın yorulur/ tutsak ustura ağzında yaşamaktan"

Neyse…İşte !

0 yorum:

Yorum Gönder