29 Aralık 2015 Salı

KAYBOLAN DEĞERLERİMİZ “KÖŞEBAŞI TEYZELERİ”

Bugünlerde mahallemiz ülkemizin izahı cilalı trend projesi olan “kentsel dönüşüm” projelerine maruz kalıyor.Gecekonduların yıkılmasını sağlayan projeler güya yapılan binalarla daha fazla park,sosyal alan,modern yapılar sağlıyormuş.Her yıkılan bir gecekonduda anılarım vardır,yıkılmadan önce fotoğraflarını çeker,anılarımı taze tutarım.

Bu modern yapılar yanı başımıza tanımadığımız bir gecekondu başına yirmi aile getirdi.Tanımıyoruz,tanışamıyoruz,kimki bunlar…?
Gecekondu mahallesinin kendine has teyzeleri vardır: “Köşebaşı Teyzeleri”.Kimdir bu kişiler,ne iş yaparlar,mahalledeki konumları,görevleri nelerdir ?

Köşebaşı teyzeler:
İstisnasız her mahallede bulunan, mahalleden geleni geçeni kontrol eden, camda, kapıda her an her yerde karşınıza çıkabilme potansiyeli yüksek, her şeyden bir şekilde haberi olan, kim nerede, evde mi dışarıda mı hepsini bilen, mahallede bir yabancı gördüğü an onu sorguya çeken, yerel istihbarat birimleri. Genelde mevkileri; birinci yahut ikinci kat, dış kapıya bakan balkon köşesidir.

Tabi gecekondudaysa daha yakındır…Apartman içerisinde de meraklı komşu adını almaktadır,orada da dış kapıya yakındırlar,ya da bir üstünüzde…

Günün hatırı sayılır bir bölümünü camda yahut balkonda etrafı seyir eder halde geçiren bu komşu türleri yeni doğan günün hatırına dile gelen “Günaydın,Nasılsın” sorusunu bir mülakata çeviren ,verilen ters cevapları anlamamazlıktan gelen,içindeki o bitmek bilmeyen merakını ve öğrenme aşkını sadece görebildikleri,yakalayabildikleriyle sınırlayan insandır.
Bu teyzelerin yakmaları  gereken glikozu fotosentezle elde ettiklerini düşünüyorum.Çünkü sabah 7 ‘den akşam 8’e kadar hep gün ışığına maruz kalıyorlar.

Sokağınızda güvenlikle ilgili bir tereddüdünüzün olmayacağını bilirsiniz,başınızı yastığa huzurla koyabilir ve huzur içerisinde tatilinize gidebilirsiniz.Son teknoloji ile donatılan güvenlik donanımları da ne oluyor ki onun yanında.iyi ki varsınız.

''iyi akşamlar''a ''nereye?'' sorusuyla cevap veren, sahiplenme olayının dibine vurmuş bu teyzeler aslında nereye,nereden derken ne halt yediğimizi de merak etmiyor değiller.
Küçükken okul formasıyla eve geldiğim halde nereden geldiğimi soran teyzeye görmüyor musun okuldan derdim,arkadaşımda bana aslında o sana onu sormak istemedi Özlem dedi.hmm.

Gün geçtikçe nereden geldiğimi nereye gittiğimi soran teyzelere “galübeladan geldim galübelaya gidiyorum” diyorum.

Bizim mahalledeki köşebaşı teyzelerimin konumu gayet güzel biri yukarı yolda market yolu,otobüs yolunda diğeri ise çarşı,Pazar yolunda.Durum böyle olunca kaçmak mümkün olmuyor.Tabi kulağında müzik varsa,telefonla konuşuyorsan küçük bir tebessümle yırtıyorsun.Ya yakalanırsan eyvah ! Nereden geldin,nereye gidiyorsun,baban ne yapıyor,annen çalışıyor mu,kardeşin ne yaptı iş buldu mu ,annen görünmüyor,geçen bir ses duydum,evlenmiyon mu  oooooo….Acil bir işim var da kusura bakmayın iyi günler. Biraz kendisini geliştirirse mit ajanı olabilir 
Köşebaşı teyzelerimin evlerinin mütehaite verildiğini duyunca üzüldüm.Şimdi koca bir apartman gelecek,meraktan da olsa selam veren teyzem olmayacak.Tabi zemin katta dışarıya yakın bir daireyi alırsa bir ihtimal var.
Neyse efendim,bu sohbet uzar gider.
Komşu candır can,varsın meraklı olsun
Darısı başınıza …

(Teyzemi hatırladınız sanırım,Kapıcılar Kralı filmdeki meraklı teyze)

0 yorum:

Yorum Gönder