17 Ocak 2014 Cuma

VER SELAM,ET DUA,AL DUA

Haberler almış başını gidiyor bu günlerde, yoksa insanlardaki kırılma noktaları mı belirginleşiyor?Toplumumuzdaki birçok kişi dümensiz gemiler gibi savruluyor ne yapacağını bilememekte. Onların içindeki zavallı ruhlar ise bu bocalayışlardan kendilerini kurtaracak ışık arıyor. İnsanın ruhu bile bu kötü olayları duyunca, görünce daralıyor. Vaziyet bu !

Haberleri izleyince bunları düşünüyorum kara kara.Hatta bu yazıyı yazarken bir habere şahit oldum kardeş kardeşini kumanda yüzünden bıçaklıyor.
Durum bu kadar vahimken o kadar güzel bir dine sahibizki İslam dini.Dinimizde anlat anlat bitmeyecek güzellikler var.Birbirimize yaptığımız tebessüm sadaka olacak kadar değerli,eşlerin birbirine sevgiyle bakması rahmetli,müminlerin birbirine dua etmesi makbul,selam vermesi değerli.

Eksik bir şeyler var “dua” ve “selam”…

Hani tanımadığımız insana selam vermiyoruz,peki tanıdıklarımıza neden veremiyoruz ? Selam vermekten kaçınıyoruz?Uzun süredir işsizim,mezun oldum olalı insanların merakıyla karşı karşıyayım.Evet,bazı komşularım sorularıyla sıkıyor ya da laf dokunduruyor.Sizin de böyle şeyler yaşamışlığınız vardır.Peki herkes mi böyle ? Pire için yorgan yakmaya değmez.Şunu gördüm ne olursa olsun “selam vermek”.Öyle insanlar varki selam veriyorsunuz ardından size hemen dua ediyor,siz de ediyorsunuz,lezzetin böylesi… Selam ver,kap duayı.Hem de iki yönlü bir sen dua ediyorsun bir o.


  • İyi akşamlar,nasılsınız ?
  • İyiyiz çok şükür,siz nasılsınız ?
  • Hamd olsun,Allah iyilik versin,
  • Allah yardımcınız olsun,
  • Allaha emanet ol….



Bir kimse kardeşine gıyabında dua ettiği zaman, başında görevli bir melek: Allah o kardeşin için istediğin şeyin aynısını sana da versin, diye dua eder[ Ebu Davud, Vitr, 29 (No:1534)]
hadis-i şerifi bildiriyor ki; kendisini düşünen kimse, din kardeşine hayır dua etmelidir Çünkü, bu onun için daha kazançlı olacaktır Hadisin başka bir rivayetinde, din kardeşine dua eden kimseye, Allahu Teala şöyle buyurur: “Ey kulum, istediğini vermeye önce senden başlarım”
[Zebîdî, İthâfus-Saâde, VII, 136]

O halde bizler sık sık birbirimize dua edelim,selam verelim bencillik damarlarımız kırılsın. Hatta öfkeli olduklarımıza, küs olduklarımıza dua etmeliyiz ki dualarımız daha makbul ve daha kıymettar olsun. Küs olduklarımıza ettiğimiz dualar inşaallah barışmaya dahi vesile olur.

İnşallah bu dua ve selam verme adabını sadece biz yetişkinler değil çocuklar da kazanır.
Her gün namazlarımızda Fatiha ve Rabbena dualarıyla birbirimize dua ediyoruz,yüz yüze etmek dileğiyle.
Duanız ve selamınız bol olsun...

İbrahim aleyhisselam (Ey Rabbimiz, [Kıyamette] hesaba çekildiği gün, beni, ana-babamı ve bütün müminleri mağfiret et) diye dua etmiştir. (İbrahim 41) . AMİN AMİN 


Mümin kardeşin birbirine dua etmesi ile ilgili güzel sohbetle sizi başbaşa bırakıyorum.





0 yorum:

Yorum Gönder